maandag 20 november 2017

Enten

De medische begeleiding van mijn duiven bestaat eigenlijk alleen om d.m.v entingen een hogere weerstand op te bouwen tegen ziekteverwekkers als Paramixo en Paratyphus. Dus geen zware preventieve kuren tegen Paratyphus bijvoorbeeld. De enige medicijnen die ik gebruik krijgen bijgehaalde duiven bij mij. Daar ben ik namelijk super voorzichtig mee en ik snap ook niet dat er melkers zijn die het aandurven bijgehaalde duiven maar zo bij hun eigen duiven te plaatsen.

Maar goed daar hebben we het tzt nog wel eens over en wat ik daarvoor voor mezelf verzonnen heb. Nu even over de entingen die ik gedurende een heel jaar doe. In het verleden kregen ze 2 x per jaar een enting tegen paratyphus en 1 x per jaar een enting tegen paramixo-herpes.

We hebben in Nederland een handvol gespecialiseerde dierenartsen en een top-Belgische dierenarts die veel in Nederland werkt. Nu is het frappante dat ze elkaar op het gebied van entingen bijna allemaal tegenspreken. En allemaal hebben ze goede argumenten om hun standpunten te verdedigen.
 

Vandaar dat ik mijn entschema heb aan gepast en heb gesplitst in een jaarlijkse enting met Salmo-entstof én een 2 x jaarlijkse “enting” met Para Control Boost, het nieuwe middel van Henk de Weerd dat je met een slangetje via de bek moet inbrengen.

Ik combineer de Paramixo enting met een enting tegen Herpes alhoewel ik niet overtuigd ben of dit effect heeft maar je kunt ze ermee als combi laten enten, dus waarom niet?

Hieronder mijn ent-schema bestemd voor de kwekers die rond de kerst gekoppeld gaan worden:

1 december paramixo-herpes enting plus para control boost

1 april para control boost (na 2 rondes gekweekt te hebben)

1 augustus enting met Salmo van van der Sluis (net voor de rui)

PS. Heb je bv regelmatig last van Paratyphus zal je denk ik iets anders moeten doen als wat ik hier beschrijf.