Kortgeleden bezocht ik de inmiddels 60 jarige Herman van Agtmael in Schilde (B) om zijn kweekduiven te bekijken.

Zijn duiven staan internationaal hoog aangeschreven en blijken enorm goed te vererven. Nu, na het bezoek, kan ik alleen maar zeggen dat ik diep onder de indruk ben van de kwaliteit die ik daar bij elkaar heb gezien….

 Stralend middelpunt van zijn huidige duivenbestand is de wereldberoemde doffer New Witbuik, die in 2012 bij A. Schults uit Bruinisse de 1e nationaal Barcelona won. En nog belangrijker richting toekomst; zich inmiddels heeft bewezen als een fenomenaal kweker!


Herman voegde begin 2015 de New Witbuik toe aan zijn duivenbestand met als doel hem als spin in het web te gaan gebruiken en middels hem zijn kolonie naar het hoogst haalbare niveau te stuwen.

Hij was al een tijdje bezig geweest om enkele van Neerlands beste zware fondduiven- en lijnen in te lijven die er te vinden waren. En als Herman het “Over de Beste” heeft ga er dan maar van uit dat er niet veel betere te vinden zijn.

Zo verhuisde zelfs de dubbele nationale winnaar De Paasborst van Ko van Dommelen, in zijn nadagen naar de hokken van Herman. Daar kweekte hij er dankzij een perfecte verzorging nog 8 rechtstreekse jongen uit, die hij op zijn kweekhok kon plaatsen en waarvan de authenticiteit via DNA onderzoek konden worden bevestigd.

Ook kocht hij op de totale verkoop van Jaap van der Graaf, die eind 2013 overleed, zijn beste stamduiven zoals Sanne, zus Nina, moeder Nina en moeder Riley. Stuk voor stuk bewezen pareltjes. Duiven uit een hechte pure Aardenstam, die over een fantastische nakweek blijken te beschikken. Alleen de ogen van deze duiven doen je als liefhebber al smelten….

De New Witbuik klaar voor de kweek in 2020...

Twee jaar geleden deed Herman ook nog eens gouden zet door het complete hokbestand van Jan Lijnders,  bestaande uit 8 kweekkoppels en ruim 20 jonge duiven, over te nemen. Jan Lijnders, die oorspronkelijk uit Broekhuizenvorst kwam, bouwde een geweldig hok op met duiven rechtstreeks van Sjef van Wanroy. Jan deed veel klusjes voor plaatsgenoot Sjef en kocht met het verdiende geld duiven uit het beste wat er destijds op de hokken van van Wanroy zat. Hij wist deze duiven met veel kweek inzicht in zijn stam te verankeren. Veel hokken slaagden dan ook met nazaten van deze duiven.

Bij het in handen nemen van de New Witbuik waande ik me terug in de tijd, toen ik in de jaren 80 bij Steketee zijn toenmalige basisduiven in handen kreeg. Daaronder zijn Stamdoffer 788 en directe zoon genaamd de Marseille. Duiven die maar zelden geboren worden en een enorme invloed hebben gehad op het creëren van de huidige Nederlandse zware fondduif.

 Duiven die maar eens in een decennium worden geboren zoals bv de Late Meesters van Jan Aarden, het Oud Doffertje van van der Wegen, de Dolle van Marijn van Geel, de Spin van van Wanroy en meer recent de Klamper van Cor de Heijde. Al deze topkwekers hebben één ding gemeen en dat is dat de voorouders uiteindelijk uitkomen bij de basis van het belangrijkste Nederlandse kweekkoppel ooit en wel het Zilvervosje x 86….

Welnu de New Witbuik leek uiterlijk sprekend op de eerdergenoemde Aarden/Steketeeduiven. Ook de bouw, uitstraling en ogen waren van hetzelfde kaliber. Ogen van een kleur en diepte dat geen ander ras ter wereld heeft. Duiven die een onuitwisbare indruk achterlaten en die je nooit meer vergeet als je ze in handen hebt gehad. Ook geen wonder als je ziet dat de vader van de New Witbuik uit een zoon van de Marseille van Steketee blijkt te komen. Ook aan moederskant kom je hem uiteindelijk weer tegen. 


Elk bijzonder koppel heeft een eigen, zeer ruime, kweekbox tot hun beschikking


De tijd zal moeten uitwijzen dat de New Witbuik van hetzelfde kaliber is als de eerder beschreven duiven. Maar gezien de kweekvisie van Herman en de kwaliteit van de duiven die hij erbij heeft gehaald om als partner te dienen voor dit fenomeen, zit ik daar niet over in.

De New Witbuik is trouwens al aardig op weg om geschiedenis te gaan schrijven want ik zal een paar recente top 15 prestaties benoemen van zijn kinderen en kleinkinderen. Geloof me, de lijst is veel langer maar toch even een indruk om het leesbaar te houden...Papieren tijgers zijn er immers al genoeg in de duivensport….

•1th nat. Acebird ZLU Marathon 2018

•1th European Ace Pioneer Club 2019

•2nd int. Narbonne (YL) 2017

•2nd nat. St.Vincent 2018

•4th int. Yearling extr.long distance PIPA Ranking 2017

•5th nat. Barcelona 2019

•5th int. Pau 2019

•8th int. Narbonne (YL) 2017

•9th nat. Pau 2018

•9th nat. Agen 2018

•13th nat. Perpignan (1e prov) 2015

•13th nat. Agen 2017

•14th nat. Narbonne 2016

•15th nat. Agen 2016

•15th nat. Agen (YL) 2018


Tijdens het bezoek kreeg ik nog een serie duiven in handen die speciaal als kweekmateriaal voor de New Witbuik waren geselecteerd en kwalitatief van een zeer hoog niveau waren.

Heel bijzonder vond ik bijvoorbeeld de van Wanroys van Jan Lijnders. Herman liet me van dat hok een paar duiven zien waar ik het warm van kreeg, zo speciaal…. Een doffer als de NL12-419 was van een ongeëvenaarde schoonheid in alles. Werkelijk zijdezacht, schitterende body en uitstraling. Net als de zwaar ingeteelde duivin NL12-594. Deze ingeteelde duiven hadden niets aan kwaliteit ingeleverd. Sterker nog. Zelf heb ik nooit fijnere van Wanroys in de hand gehad als deze 2 duiven….

En ook deze lijnen blijken nog steeds topmateriaal te kunnen voortbrengen want om de prachtige duivin 12-594 als voorbeeld te nemen… Haar vader komt uit de Doffer 923. Tot de huidige Barcelonatop in Duitsland behoren momenteel Rutz und Söhne. Zij kochten bij Jan Lijnders een prachtige duivin uit diezelfde Doffer 923 en noemde haar Electra. Uit haar kweekte Rutz de 1e nationaal Barcelona in 2008, die vervolgens zelf inmiddels weer moeder werd van de 8e nationaal Barcelona in 2014…. 
 

Prachtige pure van Wanroy doffer
En zo ging het nog een tijdje door tijdens het bezoek op de met genetisch goud gevulde hokken van Herman van Agtmael. Lijnen die los van de hoge basiskwaliteit, elk wel iets heel bijzonders inbrengen. De pluimen van de van Wanroys, het bravoure van de Paasborsten en de ogen van de Aardens...Genieten van pure kwaliteit. Het was zo’n dag waarop je je realiseert waarom je ooit gecharmeerd raakte van de duivensport in al zijn schoonheid…. 

                                                                                                             Henk Simonsz

 

Terug naar Startpagina: https://pigeon-fever.blogspot.com/