dinsdag 13 maart 2018

Paratyphus

In het Spoor der Kampioenen van afgelopen week een interessante reportage van RenĂ© Hidding die hij schreef over Rieks Lonsain uit Nieuw Leusden. Rieks noemt zichzelf een dwarsligger, maar dat zijn meestal wel de mensen die nieuwe wegen in durven te slaan.

Hij werkt bv veel met GPS ringen, maar vooral zijn gedachten over Paratyphus spraken mij bijzonder aan omdat zijn oplossing bij problemen precies in de lijn van mijn handelswijze ligt.
Hij heeft jaren lopen tobben en van alles geprobeerd wat medicatie en entingen aangaat. Niets hielp, telkens kwam deze gevreesde ziekte weer terug. Met een radicale aanpak wist hij het wel onder de duim te krijgen…

Zijn aanpak was dmv selecteren de ziekte terug te dringen. Het kostte hem wel 80 % van zijn duiven maar hij heeft er nu geen last meer van.
 Het is inderdaad rigoureus maar beter als de kool en de geit willen sparen want dan sta je vaak uiteindelijk ook met lege handen. Praktijkman en topspeler Embregts Theunis heeft destijds voor dezelfde aanpak gekozen en kwam er zo ook weer bovenop. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je bij ernstige problemen niet moet ingrijpen met medicatie maar zonder strenge selectie op gezondheid blijft het vaak tobben.  

 Voor mij staat het nog nog steeds als een huis: “Selectie is het beste medicijn!”