donderdag 5 april 2018

Kansberekening

Zoals ik al aanhaalde heb ik er een fijn laat doffertje van augustus 2017 bijgekocht. Het is puur op Barcelona bewezen fondsoort. Barcelona omdat het een ochtendlossing is. Ik heb al verschillende fondduifjes geprobeerd om ook wat extra duurvermogen erbij te halen. Juist voor extreem zware finales kan je dit soort duifjes ook nodig hebben dus ze horen erbij. Niet als hoofdlijn maar wel als aanvulling in de breedte. Veel vallen al snel door de mand.

Maar is het bij midfond en eendaagse fonduiven al heel moeilijk om iets echts goeds te vinden, bij fondduiven lijkt dat nog moeilijker. De belangrijkste reden is volgens mij omdat bij fondvluchten de lichamelijke kwaliteiten van een duif in combinatie met supervorm een nog grotere rol spelen. Zo niet ben je ze gewoon kwijt...

Dit is de nieuwe aanwinst. Hij mag zich volgend jaar op de kweek bewijzen...


Om alvast een aantal hindernissen over te slaan waardoor de kans op een bruikbare tot goede kweker al aanmerkelijk hoger ligt., werk ik volgens onderstaand lijstje:

@ Probeer een duif aan te schaffen waar nog niet mee gekweekt is vanwege de leeftijd. Dus geen “beloftevolle” kweker van 3 tot 6 jaar oud.

@Let op dat een van de 2 ouders zelf super heeft gevlogen, dus geen achterkleinkinderen van supers die alleen maar in de ren hebben gezeten.

@Let op dat tegen die super ook iets heel speciaals heeft gestaan. Liefst een duif waarin over meerdere generaties al 1e prijswinnaars zijn gekomen.

@ Ga de duif bekijken terwijl die in het hok zit. Kijk waar hij zit en hoe die zich gedraagt en bv of die erg schuw of paniekerig doet in het hok

@Let op hoe die duif de boel in zich opneemt en vooral hoe strak die erbij zit

@Neem hem of haar in de hand en bekijk bv hoe blank die is en andere kenmerken van gezondheid zoals bv warme pootjes, zijn allemaal kleine pré’s

@Let op de pluimen. Vooral geen harde pluimen accepteren. Is vaak een combinatie van kwaliteit en gezondheid die niet deugt

@Als laatste en ook minstens zo belangrijk. Verdiep je in de melker waar je van koopt. Info is makkelijk te vinden. Praat met hem en koop alleen als je er een goed gevoel erbij hebt.

Ieder kan en mag het uiteraard doen zoals hij of zij er het beste gevoel bij heeft maar als je deze richtlijnen aanhoudt heb je al heel wat potentiële valkuilen omzeilt…. Nog steeds geen garanties maar wel meer kans….