vrijdag 22 mei 2020

ei ei

Het is heerlijk om ruige natuur om je heen te hebben of er naar op uit te trekken. Daardoor ervaar je elke dag wel iets moois dat de moeite meer dan waard is. Beschreef ik vorige week nog de verscheidenheid aan dieren rondom een simpel slootje..

Prachtig, maar werd toch weer even op scherp gezet toen ik naast de sloot een groot ei aantrof onder de meidoorns die er vlak bij staan. Het dopje was perfect van het 5,5 cm lange ei afgehaald en van binnen was het ei helemaal leeg en schoon leeg gevreten. Vlakbij zit o.a. een eend en fazant te broeden, maar gezien de afmetingen was het waarschijnlijk een eenden-ei.

Klik op de foto voor een uitvergroting

 Ik was voornamelijk verbaasd hoe glad en strak het dopje was losgemaakt en heb het meegenomen om te kijken of er nog bijt- of andere sporen te vinden waren. Het ei moest toch verplaatst zijn en er moest toch ergens een begin gemaakt zijn om het dopje er af te bijten.

Denk dat dit de boosdoener is
En inderdaad. Op het ei werden kleine putjes gevonden van tandjes die waarschijnlijk waren veroorzaakt tijdens het mee sjouwen van het ei uit het nest naar de plek waar het werd leeg gevreten.

Ook was op de rand een duidelijk drukpunt te zien van waarschijnlijk een hoektand waarmee een begin werd gemaakt om het dopje los te maken. Welhaast zeker veroorzaakt door een marterachtige uit de lijn wezel-hermelijn-bunzing-steenmarter.

Voor een wezel lijkt het ei te zwaar om mee te sjouwen. Van een jager hoorde ik dat een steenmarter de eieren meestal mee naar zijn nest neemt dus blijven hermelijn en bunzing over. Ze zitten hier beiden dus lijkt het duidelijk wie wat heeft uitgespookt. Wordt waarschijnlijk eens tijd om de aanschaf van een nacht-wildcamera te overwegen….