maandag 15 februari 2021

Dooi

 Na een korte maar stevige vorstperiode is de dooi ingevallen en ik vind het prima zo. Voor de vogels en zoogdieren in de natuur was het ook lang genoeg. Wijzelf hebben ook genoten van de mooie winterse dagen maar vinden het nu ook prima dat het weer voorbij is. En het lijkt er op dat komend weekend het kwik richting 15 graden stijgt. Met een zonnetje erbij geeft dat een heerlijk lentegevoel en daaraan gekoppeld veel energie om dingen aan te pakken. Prachtige tijd van het jaar met zicht op het echte voorjaar.

Het mooiste van de sneeuwperiode vind ik het sporenzoeken in de vroege morgen. Ik heb nu weer een goed beeld wat er allemaal in mijn omgeving rondzwerft. En dat is meestal meer als dat je denkt... Hier op één plaatje een haas die de sloot oversteekt. Dan een haas die de dekking zoekt voor de soms erg harde wind en zich in de luwte zich door de sloot heeft verplaatst. Parallel op de voorgrond een spoor van een marterachtige, waarschijnlijk steenmarter of bunzing en helemaal vooraan spoortjes van een muis en rat. 
 

De duiven gaven geen krimp en de jongen lagen rustig en tevreden in de schotels. Alleen werd er wel veel meer gegeten als anders, dus dat was even opletten, net als met het licht uitdoen tegen de avond. Wel alles steeds goed gecontroleerd of er geen te kleine jongen alleen in de schotel lagen omdat de ouders net nog even van het nest af waren gelopen. 

De duiven zagen er prachtig uit met het droogvriezende weer. Het drijven voor de 2e ronde is inmiddels  in volle gang. We bedienen ze met wat extra stro om het 2e nest weer op te tuigen. Als ze te hoog worden tuigen we ze net zo snel weer af want (te) hoge nesten zijn we niet blij mee. Wel laten we de sjouwers hun gang gaan en als je er s-avonds een laag stro afpakt hebben ze geen last van. Ook vermakelijk om te zien hoe ze het stro uit de nestschotels stelen van duiven die op de grond broeden.


Ook nu geven we de koppels 3 x daags nog steeds een extra bakje met kwaliteitsgrit wat vooral voor de duivinnen erg belangrijk is tegen de tijd dat ze weer moet leggen. Het is wel verstandig om elke keer het gritbakje weer leeg te gooien zodat het niet halfvol blijft staan met gritdelen waar ze geen behoefte aan hebben. Ik heb met de telefoon een kort filmpje gemaakt van een momentopname in een afdeling met wat kwekers en van de houtsnippen die eindelijk hun snavel weer in de ontdooide grond konden purren om wormpjes te vangen. Ze hebben wel wat reserves in te halen denk ik.