zondag 28 februari 2021

Voorjaarsgevoel

Enorme verschillen in temperatuur de laatste weken van soms wel 30 graden. Opvallend vond ik vooral hoe snel je die kou en sneeuw weer bent vergeten na een paar heerlijke dagen van 15 tot 20 graden. Afgelopen week hadden we de finale van de winterrace in Griekenland AS Golden. Ook daar was het de afgelopen tijd kouder als normaal, maar met de finale was het gelukkig goed weer met temperaturen tot een graad of 15 en een strakblauwe lucht.

 We gebruikten deze specifieke winterrace om duiven een laatste kans te geven die we eigenlijk al hadden uitgeselecteerd. We hadden er uiteraard ook een paar duiven uit wat betere koppels bij gedaan. Je kunt deze duiven uiterlijk tot begin oktober aanleveren. Rond de jaar wisseling beginnen dan de eerste races en de finale is eind februari. Buiten dat het een uitstekend selectiemiddel is om bv proefkoppelingen te testen, is het ook leuk wintervermaak. De meeste finales zijn immers in september en daarna val je wat dat betreft in een lang zwart gat betreffende races. Ook omdat de najaarsbeurzen zoals in Kassel niet doorgingen. Dan is het altijd leuk als tussen tijds wat actie te zien valt en de leuke contacten met sportgenoten.

De eerste Nederlandse duiven in de finale van AS Golden winter. Vier Nederlandse duiven in de toptien! De eerste dag kwamen er ruim 200 door. (klik op foto voor het origineel)

 We raakten er van de uitgeselecteerde duiven in het begin veel kwijt en dat was ook niet verwonderlijk. Uiteindelijk gingen we er met 6 naar de finale en daarvan kwamen er 5 de eerste dag terug. Onze eerste 2 duiven arriveerden tegelijk met een 35e en 36e plaats terwijl duif Serena een toptien notering pakte met een 8e prijs. Serena komt uit 2 duiven van ons en werd gespeeld door Willem Verschoor. Erg leuk voor hem en daardoor ook voor ons. De eerste duif van Paul van den Berg bleek ook uit een duif van hier te komen en wel uit een zoon van Moonraker. Dus al met al een leuke en prachtig verlopen eerlijke finale van 480 km.

De natuur reageerde ook snel op de temperatuurswisseling en de plaats waar bv de houtsnippen bivakkeerden is nu ingenomen door fazanten die bezig zijn te nestelen. Ook andere vogels komen langzaam maar zeker terug en het voorjaarsgevoel bij mij is altijd compleet als de eerste zwaluwen zich weer laten zien. Vind ik altijd een prachtig moment. Ze moeten rond de 8000 km vliegen om hier weer terug te keren en trekken daar bijna 2 maanden voor uit. Het zwaarste stuk is bij de Sahara die ze moeten oversteken. Zonder sterkte tegenwind is dat meestal goed te doen maar het gaat daar ook wel eens goed fout. Allemaal vormen van selectie zullen we maar denken. Maar ik hoop ze snel weer te zien en te genieten van hun fenomenale vliegkunsten en gezellige gekwetter... 

De grote bonte specht is al weer zeer actief en je hoort hem in de omgeving op de bomen rammen. Niet alleen voor voedsel te zoeken maar ook om zijn territorium af te bakenen. Dit is overigens een vrouwtje en bleek nog geringd te zijn ook. De fazantenhaan had al snel het kennelijk goede voerplekje gevonden waar de houtsnippen laatst ook graag naar voedsel zochten.