zondag 7 februari 2021

Koud....

De eerste ronde jonge duiven ligt er heel mooi bij en de eerste zijn al ruim een week geleden geringd. Ondanks de koude is het toch genieten van de jongen die zo mooi opkomen. Mensen die een hekel hebben aan krabben kunnen met de kou best een tandje terug schakelen omdat de mest en het vocht er in ook bevriest. In de avond kiepen we de drinkbakken leeg zodat we de volgende morgen er alleen even met een gieter langs hoeven om ze bij te vullen. Daardoor geen gehak in het bevroren water. 

2 mooie jongen uit zoon Moonraker x zus White Sensation

 Voordeel nu is dat we niet ver meer van de maand maart afzitten en dan rap richting voorjaar gaan. De winter kan nooit lang meer duren zo het lijkt. Begin maart kunnen we ook de eerste jongen aanleveren voor de eerste √©√©nhoksraces en zoals het nu lijkt kiezen we voor ronde 1 weer voor AS Golden en Sofia. Twee uitstekend georganiseerde races met duiven die top verzorgd worden. Ook qua afwikkeling behoren ze beiden tot de beste races. Misschien nog een paar naar een andere race maar daarvoor hebben we straks de 2e ronde als alles goed gaat.

We dachten dat de winter bijna voorbij was maar het lijkt op een serieuze koudegolf die nu voorbij komt. Vooral die harde oostenwind maakt het voor de dieren die nu moeten zien te overleven er niet makkelijker op. Hier in het uiterste Noorden viel het in het begin qua sneeuwval aardig mee maar het water van de sloten was snel bevroren en veel (water)vogels hebben het nu zwaar. Gesneden brood blijkt met name voor de watervogels nog steeds een goed voer. Voor de roodborstjes, merels en andere overwinteraars zoals de Kramsvogels gebruiken we een gevarieerd zaad. Voor elk wat wils. Ook met een potje pindakaas doe je veel vogels een plezier zoals de mezen en spechten bijvoorbeeld.

Fijn gesneden bruinbrood lusten de meeste watervogels wel. Zelfs deze watersnip is er blij mee