woensdag 21 maart 2018

Petitie

 Nog even over de actie die is opgestart om de roofvogelstand in Nederland te beteugelen. Nogmaals respect voor de initiatiefnemer(s) maar ik vraag me steeds meer af of het wel verstandig is om als duivenmelkers op deze manier de aandacht op je te vestigen dmv een petitie.

Wetende dat het een utopie is om te denken dat beleidsmakers ook maar één veer van een roofvogel zullen krenken om de duivenmelkers of andere mensen die last hebben van een overmatig bestand tegemoet te komen.

Op de middelbare school ging ik mee met een excursie naar het Naardermeer om de zeldzame purpereiger en de aalscholder te kunnen zien. Inmiddels zijn er zoveel aalscholvers dat ze een regelrechte plaag zijn geworden voor de visstand.

Hetzelfde is nu bezig met de steenmarter. Zijn beschermd, natuurliefhebbers zijn verrukt over de explosieve toename, maar het zijn ook enorme rovers die nu al complete natuurgebieden teisteren

Momenteel loopt er weer een grote actie tegen de aalscholvers in Duitsland waar de situatie nog veel nijpender is als in Nederland. Soms denk ik dat het hier niet veel gekker kan, maar de Duitsers zijn op natuurgebied helemaal de weg kwijt. Laatst werd er nog een sportvisser veroordeeld tot een boete van een paar duizend euro voor dierenmishandeling omdat hij een grote meerval met de hengel had gevangen. Een foto van de man met vis diende als bewijs. In Duitsland proberen ze zelfs met alle geweld het sportvissen te verbieden.


Het probleem is dat veel van de mensen die natuurbeleid moeten maken vaak last hebben van een tunnelvisie en zich alleen focussen op 1 diersoort. De rest moet daar gewoon voor wijken.

Ze zijn bv beretrots op het ooievaarsproject die middels een kweekprogramma weer terug is in de Nederlandse weilanden. Grootgebracht met eendagskuikens. Men noemt het een voorbeeld van een geslaagd terugkeerproject. De realiteit is dat de ooievaars niet meer wegtrekken en zich vooral voeden met kuikens van de kieviten, grutto’s en andere weidevogels die het al heel moeilijk hebben.

Ook de wolf is weer aan het terug komen. Jammer voor de schapenboeren die in dat gebied wonen. Vorige week klaagde een schapenboer dat er 12 lammetjes waren gedood door een wolf en pleitte voor het afschieten. Je gelooft toch niet dat dat ooit zal gebeuren?

Nou zo kijkt de buitenwereld ook tegen de roofvogels versus postduiven aan. Met het risico dat je straks wordt afgerekend door de media als er een rampvlucht is met een paar duizend duiven die achterblijven. Of iemand die een duif heeft opgegeven wordt afgescheept met de kreet "trek hem de kop maar af ", want dat soort dingen gebeurt ook nog steeds.

En dan wil ik al helemaal niet denken aan het doemscenario van een duivenmelker die wordt uitgenodigd in een "praatprogramma" als Pauw of Jinek. Want geloof me, dan word je helemaal geslacht als hobby.

Een mooi voorbeeld van falend natuurbeleid zijn de Oostvaardersplassen. Je neemt een stuk grond en plaatst daar een paar duizend grazers op waarvoor aantoonbaar veel te weinig voedsel aanwezig is.. Daarna zet je er een hek omheen en ga je op een afstandje staan kijken hoe de "natuur" zich ontwikkelt... Drama!
Eerlijkheidshalve wil ik wel vermelden dat er ook zeer geslaagde projecten zijn geweest zoals bijvoorbeeld de natuur die gecreëerd is rondom de grote rivieren.

Wellicht moet je andere oplossingen bedenken om het probleem aan te pakken, voorzover er oplossingen bestaan. Paar kleine dingen die we mogelijk zouden kunnen doen; Later beginnen met de vluchten zodat je de oude duiven ook pas later hoeft los te laten . Als organisatie brieven schrijven naar gemeentes en instellingen die zich actief inzetten voor het plaatsen van meer nestkasten e.d.

Het blijft een enorm probleem en je zult maar slachtoffer zijn. Ik wil ook zeker niet de betweter uithangen maar waar ik voor wil waarschuwen is dat het middel ook niet erger moet worden als de kwaal. Ik denk echter dat bepaalde grootschalige  publicitaire acties als een boemerang op de sport terug kunnen komen....