dinsdag 2 oktober 2018

Update

Na het overlijden van mijn moeder kunnen we deze minder leuke periode achter ons laten en ons weer volledig focussen op de duiven en de site. Er zijn op duivengebied veel positieve ontwikkelingen mbt ons eigen bestand en ook weer door de vele prachtige referenties die we binnenkregen.

Dus voorlopig nog genoeg materiaal op de plank. We beginnen eerst met het meest recente en dat was de finale van de Golden Algarve 2018 van afgelopen weekend. Begonnen werd daar met 4952 duiven ingestuurd door 1689 melkers uit de hele wereld.

Ik kom er binnenkort nog op terug met welke duiven het van ons goed deden etc. Maar eerst de mail van co√∂rdinator Sjaak Buwalda over het verloop van deze finale…:


Hallo sportvriendinnen en sportvrienden,

Net terug in Nederland, best wel een verschil in temperatuur met die aan de zuidkust van Portugal. Een uitgebreid verslag van de finale ga je lezen in Het Spoor der Kampioenen, ik beperk mij in deze mailronde met de focus op de uitslagen van de finale. Je zal hetzij als deelnemer, het zij als supporter dan wel toeschouwer het  evenement ongetwijfeld live gevolgd hebben, en gezien dat het geen eenvoudige eenhoksrace finale is geworden.

Om 07.45 uur lokale tijd, gingen de 2132 finalisten op de vleugels voor het hoogtepunt van dit toernooi, vanuit Braganca op goed 505 kilometer tot de thuisplaat in Monte Gordo. Zoals in voorgaande edities het eerst deel van de race met half wind achter en vanaf Beja, goed 100 kilometer voor de finish de wind strak op de kop onder helblauwe luchten en temperaturen hoog in de twintig. Voor het 2000 koppige internationale publiek geweldig weer om duiven te wachten, het blijft een unieke sfeer en beleving, voor onze lucht acrobaten een ware strijd tegen de elementen. De uiteindelijke onbetwiste Duitse winnaar wist met zijn solo aankomst om 15.00 uur een voorsprong van 24 minuten te nemen op het peloton en de hoofdprijs van 120.000  euro in de wacht te slepen.

Onze Nederlandse duiven deden net als tijdens de races en in de halve finale flink van zich spreken, en met 19 rood wit blauwe vaandeldragers in de top 100 en maar liefst 54 Nederlandse duiven in het prijzengeld deden we internationaal geweldig mee.

De roodschimmel met de naam 'De Wipneus' van Ad Valk 'Wegrestaurant Napoleon' beet het spits af van onze landgenoten  met de aankomst op plaats 13, die daarmee 2500,- kon bijschrijven,  kort gevolgd door vader en zoon Mantel op plaats 18  goed voor 1500,- euro. 


Ook bij de Asduiven een prachtig resultaat van Henk Simonsz - Siebren Wierstra op plaats 3 met hun Star Fighter wat hun 1000,- oplevert. Totaal maar liefst 25 Nederlandse duiven in de top 100 van de Asduiven. Voor alle duidelijkheid het prijzengeld voor de asduiven beperkt zich tot de Top 3. 

Met sportieve groet

Sjaak Buwalda
 
 

Klik op de foto voor een vergroting van de top 100 Nederland