dinsdag 30 juli 2019

Hotspot 2 en training 4

Zoals altijd na een training of hotspotrace stuurt coördinator Sjaak Buwalda alle deelnemers of belangstellenden na afloop een kort maar duidelijk overzicht van de prestaties van de ingezonden Nederlandse duiven. Altijd leuk om zo actueel op de hoogte te worden gehouden!


Net zo belangrijk als een goede site gekoppeld aan een éénhoksrace waar je aan meedoet, met goede en duidelijke info. Hieronder een verslag van de 2e hotspotrace in Engeland en de 4e training in Algarve Golden, Portugal:
 
 

Hieronder het verslag van de 4e training van 75 km in Portugal van de Algarve Golden Race.
Er werden daar in het voorjaar rond de 5500 duiven heengezonden die allemaal moesten worden uit gewend en de eerste jonge duivenziektes moesten zien te overwinnen. Uiteindelijk werd de eerste training in juli  begonnen met 5100 duiven uit meer dan 30 landen van Koeweit tot aan de Verenigde Staten van Amerika. Ook uit Europa veel deelnemers, wat het maakt tot een van de meest prestigieuze races met een zeer goede naam en management.

 
 Nu na 4 trainingen tot aan 75 km is er nog geen 7 procent afgevallen van de duiven waar uiteindelijk mee is begonnen te vliegen. Elke duif die verloren gaat is er een  teveel maar ik vind het een wereldprestatie om zo'n grote kolonie te kunnen leiden. Vergelijk het maar eens met het gros van de melkers die meedoen op de reguliere vluchten en de verliezen die daar ook plaatsvinden. Denk dat die er voor zouden willen tekenen als ze er van de 40 waarmee ze beginnen er na 4 vluchten tot aan  75 km  er 2 of 3 hadden moeten inleveren.

Helaas hoor je vaak ongefundeerde kritiek op dit soort races en worden er voorbeelden bij gehaald van races aan de andere kant van de wereld waar het dan soms helemaal fout gaat. Daarom is het ook zo belangrijk dat je een race die je op het oog hebt eerst een seizoen volgt. Dan pik je de goede er al snel uit.
  

Maar goed. Wij beleven de duivensport op een positieve manier en proberen elke dag te genieten van onze gevleugelde vrienden en laten het gehuil, geklaag en elkaar affakkelen, gaarne aan anderen over. Dat soort "melkers" probeer ik dan ook zoveel mogelijk te mijden....Je bent immers zelf baas over je eigen duiven en je bepaalt tenslotte zelf op welke vluchten je wel of niet meedoet en ook waar en wanneer.... Je wilt niet weten hoe mooi duivensport dan kan zijn....

Ik dacht toch echt wel dat voor de meesten van ons de tijd voorbij is dat een beker bepaalt of je je beste duiven door blijft spelen, terwijl je gevoel zegt dat het eigenlijk al genoeg is geweest voor dat seizoen.. Gewoon zelf blijven nadenken, je eigen gevoel volgen en nooit alle eieren tegelijk in 1 mandje werkt meestal het beste. Bij alles trouwens.

Ik zou mijn duiven dan ook voor geen goud willen missen. Ook niet als het eens (goed) tegenzit want ik weet ook wel dat niet alles altijd rozengeur en maneschijn is. Maar dat heb je nu eenmaal met alle hobby`s én zeker met levende wezens.

Een maat van mij verloor bv afgelopen week met die hitte  enkele zeer goede kweekkanaries en is daar ook (even) goed ziek van. Maar dat hoort er helaas ook bij op zijn tijd.....Daarom is het ook goed om nooit hoog van de toren te blazen als het goed gaat. Dit jaar ben je de dokter, volgend jaar kan je maar zo de patiënt zijn....Toch?