zondag 28 juli 2019

Finale AS Golden


Voor ons een spannend weekend want de eerste OLR finale van dit seizoen zit er op. En we zijn erg blij met het resultaat mag ik wel zeggen. De eerste finale vind ik eigenlijk altijd de meest waardevolle qua informatie, want dan krijg je al snel een indicatie hoe je kweek dit seizoen is geweest. Die is geen jaar hetzelfde vandaar de vreugde dat het voor ons een heel speciale race werd.

Het betreft de AS Golden Race in Griekenland waar de duiven het in de finale van 410 km altijd zwaar hebben, omdat 120 km voor de hokken nog een bergketen ligt van ca. 2 km hoog. Daar moet je wel naar toe met dappere duiven die wat in hun mars hebben. Dat hebben we ook geprobeerd.
  

Moonraker, vader van Passion…

Bij de start van de eerste trainingen waren er van de 1518 duiven die door 423 melkers uit ca 25 verschillende landen bijeengebracht waren, 9 van ons.  Ook moest je voor de Benzing cup 1 duif aanwijzen die mee zou strijden voor deze cup. Voor mij was Passion, zoon van Moonraker, mijn favoriet want zijn zus was vorig jaar ook al 3e asduif in Algarve  en een andere broer (gekweekt met een andere duivin) vloog in Race 1 van Krakus ook al een 2e. Passion zelf was  een plaatje in de hand dus geen moeilijke keuze..


Op de dag van de finale, zaterdag 27 juli, waren er na alle trainingen en voorafgaande races incl. semifinale er nog 618 duiven over, waarvan 5 van ons ploegje. De temperaturen op de plaats van lossing zouden oplopen tot 33 graden dus het was de verwachting dat het onderweg erg warm zou worden.
Rond half 12 locale tijd liep de spanning hoog op en het eerste ploegje duiven viel rond 10 over half 12. Wat er daarna gebeurde hebben we eigenlijk nog niet eerder meegemaakt…

Klik op de foto voor het originele formaat


Slechts 3 minuten na de winnaar arriveerde Passion in de zinderende hitte, geweldige kick om mee te maken! Maar het stopte niet, want binnen een half uur zaten al onze 5 duiven weer in het hok...Ongelofelijk...En om het nu een simpele finale te noemen is ook niet zo, want tot ongeveer kwart voor 1 kwamen er slechts10 Nederlandse duiven door, waarvan dus 5 van ons.

De 11
e Nederlandse duif viel pas om 16.20 uur en zaterdagavond waren er 18 Nederlandse duiven terug en van het totale concours slechts 276 duiven. En geloof me, er deden echt gerenommeerde Nederlandse hokken aan mee, waarvan sommige nu nog steeds niets terug hebben.
 

Vanmorgen (zondag) omstreeks half acht begonnen de aankomsten gelukkig weer langzaam op gang te komen en zoals altijd druppelen de nakomers nog lange tijd door.

Hieronder schreven we vorige week nog een stukje over Smart Girl die een 17e speelde in race 3 en was gekweekt uit Spider 02 x het Wringertje. Ook nu liet ze ons niet in de steek met een 30e prijs in deze pittige finale en zij werd hierdoor 9e asduif van alle ingezonden duiven.
Voor ons een geweldig weekend in ieder geval. Het wil natuurlijk niets zeggen over volgende finales die nog komen gaan, maar deze zit voorlopig in de pocket! 

Update 1: De duiven komen gelukkig regelmatig na en gaan nu (half 10 zondagmorgen)  al richting 400 aankomsten: https://www.oneloftrace.live/?page=1&loft_id=39&flight_id=1564123330&season_id=4
Je kunt ook per land of naam de uitslagen bekijken door bij "Filter Entries" rechtsboven het land of naam in te vullen. Landen moeten wel in het Engels geschreven worden.