donderdag 14 november 2019

Alles went

Het is volop herfst momenteel en dat is best even wennen. Buiten is het guur en we hebben al heel veel regen gehad. Veel bomen verliezen al hun bladeren en de kale takken steken schril af tegen de donkere lucht. Over een week of zes gaan we weer koppelen. Ik vind dit rijkelijk vroeg en als ik mijn zin deed wachtte ik liever 2 maanden langer. Maar helaas, dan ben je dus te laat voor een aantal races waarvan de finales al begin augustus worden gehouden. Dus wil je daaraan mee doen dan moet je wel.

Het beeld van de afgelopen tijd... Regendruppels op het raam, bomen die kaal worden en trekvogels in de boom zoals hier een groep Kramsvogels... Tis wel ff wennen... :) 

Maar net als de duiven wen je toch altijd wel weer relatief snel aan dit weertype en als je straks vaker licht vriezend weer met een fraai winterzonnetje erbij gaat krijgen, ziet het er gelijk al weer heel anders uit. Je lijf en geest moeten er gewoon even aan wennen. Als het nu 10 graden is vinden we het koud, maar straks in maart genieten we weer van temperaturen tussen de 10 en 15 graden. Dat vinden we dan weer heerlijk. Het is dus maar net wat je gewend bent en als mens en dier kunnen we overal aan wennen.

Met de duiven en de rest van de natuur is het niet anders. Momenteel zien we erg veel trekvogels uit de Scandinavische landen die hier komen overwinteren, zoals bv de prachtige Kramsvogels. Ze doen zich bij ons in de tuin te goed aan de bessen van de Meidoorn waar ze verzot op zijn. Maar ook de roodborst is weer terug. Een lieflijk aandoenlijk vogeltje, met een prachtige zang, maar o zo agressief tov zijn soortgenoten. Ze dulden dan ook absoluut geen andere roodborstjes in hun territorium.

Over  ruim een maand weten we al niet beter en zijn we mentaal weer helemaal klaar en gemotiveerd voor een nieuw seizoen. Net als de duiven, die we nu nog bewust in een winterdip hebben zitten, maar straks met wat extra licht weer snel op het punt brengen waar we ze willen hebben 


Hét bewijs dat we als mens en dier ons makkelijk aan alle verschillende weersomstandigheden kunnen aanpassen blijkt wel uit het feit dat de roodborstjes die je hier ziet uit de Scandinavische landen komen om bij ons te overwinteren. Echter, een groot gedeelte van onze eigen roodborstjes zakt daarentegen af naar het zuiden om dáár de winter door te komen. Dus precies hetzelfde vogeltje. De groep Vikingen vindt het hier dus prima toeven in de winter, terwijl die van ons hun biezen pakken en voor een half jaar richting Spanje verhuizen….

Met de duiven is het niet anders. Je kunt ze in luxe verwarmde hokken houden en hun jongen groot laten brengen maar zou je de broedhokken in een koude ren plaatsen kweek je echt geen mindere jongen. Het enige waar alles in de natuur inclusief wijzelf, wel gevoelig voor is en waar de hormonen direct op reageren, is licht. Daar kun je veel mee regelen of ontregelen, vooral bij je duiven.