dinsdag 4 mei 2021

Te koud

We zijn de laatste jonge duiven aan het kweken die nog naar de Olraces gaan. In dit geval voor Mira, de Olrace in Portugal waar je met een max. van 12 duiven aan mee mag doen.

Dan hebben we de jongen van dit jaar op 5 verschillende races zitten met finales op respectievelijk 1 augustus, 5 september, 11 september, 20 september en 16 oktober. Mooie spreiding en de eerste trainingen beginnen in As Golden elk jaar rond 1 juni, dus dat is al over ruim 3 weken. Dan iedere week leuke races met als toetje de grande finales op gemelde dagen.

Het late duivinnetje uit de New Witbuik, winnaar 1e nat. Barcelona en inmiddels meer dan bewezen superkweker van Herman van Agtmael, gaf zelf aan klaar te zijn voor haar eerste koppeling. Wat dan ook binnenkort bij het oplopen van de temperaturen zal gaan gebeuren. Ze heeft zich, net als haar broer overigens ontwikkeld tot een fantastische duif. Hopelijk is de nakweek net zo goed als dat ze eruit ziet...

 Normaal had het nu al volop lente moeten zijn met alle bomen dik in het groen maar helaas de natuur raakt aardig in de war op deze manier. In de bomen is er weinig dekking, dus stellen veel vogels het nestelen nog even uit, net zoals de insecteneters die het nu moeilijk hebben vanwege het geringe aanbod van voedsel. Ook de kikkers hoor je nog niet of nauwelijks, terwijl die anders elke avond tegen elkaar op zitten te kwaken.

Afgelopen winter hebben we verschillende houtsnippen kunnen helpen tijdens de langdurige vorst die ze overviel. Met meelwormen, maden en nog wat handigheidjes konden we ze gelukkig goed aan de praat houden en  konden ze in maart weer terug naar hun eigenlijke broedgebied, voornamelijk in ScandinaviĆ«. Van een vriend kregen we dit schitterende plaatje toegestuurd van een houtsnipmoeder met jong. Het blijven facinerende schoonheden van de natuur.

 Het contrast zal enorm zijn als het weer binnenkort omslaat. Dan zullen de temperaturen een fikse sprong maken, wat ook de vorm van de vliegduiven ten goede zal komen op veel hokken. De kweek was dit jaar opnieuw erg goed met geen jong wat overstuur is gegaan. Het zijn echt niet allemaal toppertjes maar vind het wel belangrijk dat de start goed is. Het is ieder jaar weer genieten van nieuw leven in de broedschotels, vooral vanaf een week of 3. Vind dat een van de mooiste dingen in de duivensport.


 Verder hebben we veel tijd gespendeerd aan het maken van een houtwal van enkele tientallen meters lengte van zo’n dertig centimeter breed en 160 cm hoog. Dacht dat even vlot op te vullen met eigen snoeihout wat ik nog had liggen maar dat viel wel even tegen… Gelukkig was er een gespecialiseerd bedrijf dat graag een vrachtauto vol mooi snoeihout wilde brengen. Ik heb dit jaar geen fitness meer nodig nu. Maar alles zit mooi strak op zijn plek en de vogels en egels zijn er blij mee. Staat ook mooi natuurlijk en de hazen hebben je niet in de gaten als je ze observeert als je achter de wal staat. (zie onderstaand filmpje)  Momenteel hebben ze jongen bij ons op het erf tussen de wilde planten en komen ze s’nachts zogen en de moeder ligt overdag in haar leger in een naburig weiland ongeveer 75 meter verderop.