donderdag 21 juni 2018

Jonge duiven perikelen

Links en rechts hoor en lees je allerlei alarmerende berichten over enge ziektes, vele dode duiven, nieuwe virussen etc. Ook worden er weer veel jonge duiven verspeeld op vooral de eerste vluchten, iets wat overigens ieder jaar voorkomt, volgens mij. Ik denk dat door het pappen, nathouden én oplappen van zieke duiven die eigenlijk geen bestaansrecht hebben, dat soort problemen alleen maar erger worden. Zeker als er met duiven die met medicijnen overeind worden gehouden ook nog eens gekweekt gaat worden.

Kwekers met een uitstekende basisgezondheid is geen garantie maar kan al veel ellende voorkomen.


Veel is te beredeneren in onze mooie sport maar er zijn ook zaken die onverklaarbaar zijn en blijven. Zo zijn er altijd weer hokken die nauwelijks last hebben en ook zijn er altijd weer hokken die ook amper een jonge duif verspelen. En dat ieder jaar opnieuw.

Op de éénhoksraces zie je hetzelfde verschijnsel. Er zijn races die met veel enthousiasme worden opgezet en daarbij een professioneel plan van aanpak, goede medische begeleiding en top verzorging. Toch mislukken er een aantal vanaf de eerste opleervlucht met daarbij soms enorme verliezen. Als dat op een éénhoksrace gebeurt staan er altijd wel een aantal collega duivenmelkers aan de zijlijn klaar om te roepen dat een éénhoksrace gedoemd is te mislukken omdat er vanuit 30 landen enkele duizenden jongen bij elkaar worden gezet afkomstig uit verschillende milieu’s. Dat is vragen om problemen zo zegt men.



Nu blijkt in de praktijk echter dat je bij die races eigenlijk hetzelfde ziet als op de reguliere vluchten en op de verschillende hokken. Terwijl bij de ene race vanaf het begin heel veel duiven worden verspeeld zijn er ook races die nu een aantal jaren meedraaien waar op de eerste 10 trainingen en vluchten in verhouding nauwelijks duiven worden verspeeld. En als je die duiven in handen krijgt je schrikt van de conditie, zo goed.

Daarom kijk ik zeker bij nieuwe races eerst de kat uit de boom en na een training of 5 weet je meestal wel hoe de vlag erbij staat. Ik kies voor bewezen races met hokken die bewezen hebben hoe je zo’n grote groep duiven moet managen. Dat zijn dit jaar dan de AS Golden Race in Griekenland, de OLR in Sofia in Bulgarije, Olr Krakus in Polen en de Golden Algarve in Portugal.
 
Ook daar worden straks heus wel duiven verspeeld en zeker als de afstanden groter worden maar dan gaat de kwaliteit de boventoon voeren ipv de gezondheid.

Op de AS Golden in Griekenland hebben we nu 6 trainingen gehad tot en met 60 km bij gemiddelde temperaturen van gemiddeld boven de 30 graden. Begonnen met 1739 duiven, zitten er nu nog 1594 duiven. In Sofia zijn er nu ook 6 trainingen geweest tot en met 80 km waarbij op de laatste vlucht voor het eerst een paar procent duiven zijn verspeeld met noord oostenwind en 30 graden.

Daar begonnen met 2530 duiven op de eerste vlucht waarvan er nu nog 2380 op de hokken aanwezig zijn. Doe het maar eens na zou ik zeggen en petje af voor deze duivencoaches. Wij hebben er naar beide races 12 opgestuurd en tot nu toe zijn ze er alle 24 nog waar we erg blij mee zijn en bedanken de verzorgers voor hun goede zorgen en betrokkenheid!

Bijna alle éénhoksraces zijn tegenwoordig te volgen via de site van Benzing: https://www.oneloftrace.live/?page=2