vrijdag 19 april 2019

Aarde bruist

Het is schitterend weer en dat merk je aan de natuur die explodeert. Planten en bloemen spuiten de grond uit en bomen komen langzaam maar zeker weer in het blad. Het stikt opeens van de terug kerende trekvogels en je komt ogen en oren te kort om ze te zien en te horen.
 

Gisteren even de camera onder handbereik gehouden en een aantal foto’s gemaakt. Lang niet alles wat voorbij komt lukt het ook om op de plaat te zetten maar daarbij wel een paar bijzondere en voor ons landje zeer zeldzame vogels.

 Allereerst veel roofvogels die voorbij trokken/zweefden waaronder veel buizerds, een boomvalk, maar ook bv een zeearend. Een enorme vogel met een vleugelspanwijdte tot maximaal ruim 2 meter. (190 tot 244 cm) De volwassen vogels zijn goed te herkennen aan hun witte staart.

Een ander kenmerk zijn de gevingerde vleugeluiteinden. Er zit de laatste jaren een broedpaar hier op een 20 km afstand dus waarschijnlijk is dit er één van. Er bleken bij tellingen in 2016 een 7 tal broedparen in ons land te zijn. Drie meer als in 2014 dus positief!
 

Ook meldde zich de Draaihals weer op ons erf om de eerste mieren te eten. Vorig jaar was hij er op 7 mei dus nu bijna 3 weken eerder! Ze hebben kennelijk vertrouwen in dat het weer goed blijft om hun voedsel te kunnen zoeken. Wat mij bv ook opviel is dat de Putters al bezig zijn nestmateriaal te verzamelen terwijl die normaal pas in mei actief worden.... Ook de Draaihals is uiterst zeldzaam en daarbij ook nog eens voorzien van fantastische schutkleuren.
 

Het weerzien met al deze gevleugelde vrienden geeft me een echt voorjaarsgevoel. Wat mij betreft de mooiste tijd van het jaar. Het wachten voor hier is nu nog op o.a. de Spotvogel, Bosrietzanger, maar ook op het fenomeen  Gierzwaluw en nog wat andere laatkomers....